dinsdag 31 augustus 2010

Beeld & Concept: 1e Les - Het Huis

Datum: Dinsdag 31 augustus 2010
Vak: Beeld & Concept
Docent: Jacqueline Overberg

De eerste les Beeld & Concept stond in teken van 'het huis', wat het thema van deze periode is.

In de les zijn we eerst een half uur gaan schrijven naar aanleiding van de term 'het huis'. Ik had redelijk wat neer gepend, hier komen later nog foto's van. Dit deel van de les kort samengevat: Ik heb veel geschreven, 4,5e A2 pagina's helemaal vol.

Mijn schrijfstijl is herhalend, maar wel steeds net iets anders, misschien wel langdradig, vooral eerlijk mijn gedachtes neerzettend zoals ze in mijn hoofd opkomen (hiervoor moet ik wel opletten dat ik niet heel veel sneller ga denken dan dat ik schrijf, welke neiging ik vaak wel heb. Dit ging deze les echter heel goed). Ik zou de stijl van wat ik opgeschreven heb zo willen omschrijven; herhalend omcirkel ik de 'waarheid', het punt wat ik wil maken, dat wat ik eigenlijk wil zeggen, waar ik naar toe ga. Steeds vul ik stukjes bij en wordt het meer een geheel, veelomvattender. Dat ik erg detailgericht ben, moeilijk overzicht houd, en dus vaak lange verhalen vertel is een feit. Ik denk echter niet dat dit altijd een probleem is. In deze les vond ik het zelf heel prettig, ik was bang dat ik niet kon schrijven, dat ik niets zou weten, maar toen ik eenmaal begonnen was ging het best goed. Ik had best nog een tijd door kunnen gaan en een nog vollediger verhaal kunnen vertellen. Misschien dat ik nog verder schrijf, wie weet.

Hierna moesten we een groepje van 4 maken, we moesten mensen uitkiezen bij wie we ons prettig voelden, waar we gewoon konden zeggen wat we te zeggen hadden. Het was zeker een uitkomst dat we alles eerst moesten opschrijven en later aan elkaar konden lezen want ik denk niet dat het anders zo goed was gelukt te vertellen wat ik wilde over wat het onderwerp Het Huis voor mij betekent. De rest had veel minder geschreven, deels was dit gerichter, korter, omvattend dmv korte termen, maar tegelijk vond ik het ook jammer omdat het ook niet altijd erg diep ging. Ik kreeg het commentaar dat ik mooi had geschreven en dat het niet erg was dat het zoveel was. Ze vonden dat ik het erg op mezelf had getrokken, het erg persoonlijk had gemaakt, en dat was prettig en duidelijkmakend over hoe ik me voelde. Rowan zei iets moois, ze zei dat 'mijn huis mijn thuis is en tegelijk ben ik mijn thuis/huis', dat vond ik nog best treffend.

We hebben toen in het groepje de teksten door gegeven en ieder heeft bij de ander haar verhaal wat analytische notities gemaakt. Deze hebben we daarna besproken. Het bespreken ging een beetje haperig, het kon beter, maar het is ook moeilijk en eng om iets te zeggen over een ander zijn tekst. Je bent bang dat je iets verkeerds of lelijks zegt. Uiteindelijk zijn we er wel uitgekomen en het was allemaal heel prettig en ik vond het niet erg om de dingen te horen die werden gezegd. Als iemand mijn herhalende en lange stijl van schrijven niet prettig had gevonden had ik dit persoonlijk niet erg gevonden, en dat vind ik goed van mijzelf. Wel had ik natuurlijk naar zin/haar commentaar willen luisteren en er iets mee willen doen.

Eigenlijk was het schrijven van de tekst best therapeutisch, en prettig. Ik denk dat ik dit vaker ga doen, wie weet wat er uit komt en als het niks is, niemand die het leest.

Na het analyseren/bespreken gingen we allemaal weer op ons zelf zitten om al tekenend beelden te noteren. Het was de bedoeling dat we nu gingen tekenen wat in ons op kwam. Ik heb uiteindelijk geen bespreking gehad met de docente, maar dit komt de volgende les wel. Misschien dat ik in mijn tekeningen te figuurlijk, te gevoelsmatig, en daarin te gericht werkte. Misschien was ik even van mijn stuk af door het schrijven? Wie weet. Ik wil wat meer het huis er in betrekken.
(bij dit idee is de laatste tekening ook gemaakt, waarvan ik een close up foto heb toegevoegd)



De thuisopdracht van deze week is het volgende:
Ga met een ander medium aan de gang, namelijk fotografie. Er zijn verschillende manieren van fotografie, pas deze toe.
Voorbeelden zijn registrerende fotografie (de foto is zoals hij is genomen, punt), ensceneerde fotografie (een soort van manipulatie dus), foto's die al bestaan (zowel uit openbaar als uit persoonlijk archief), en manipulatie van de foto zelf.

2D: 1e Les - Licht & Donker

Datum: maandag 30 augustus 2010
Vak: 2D Beeldonderzoek
Docent: Mirjam Burer


De eerste les 2D begon met het na schetsen van een stukje lokaal naar de waarneming. We moesten letten op verhoudingen, maat en richting. Verder moesten we ook letten op licht en donker, zoals het thema voor 2D voor deze periode is. Kijkend naar het donkerste stuk van het stukje lokaal, moesten we de rest van de tekening erop afstemmen (het mag dus niet donkerder zijn).
Commentaar op mijn 2e schets was dat ik de verhoudingen goed onder de knie had, maar dat ik lichter moet werken en het hele vel beter gebruiken.
Ik heb geprobeerd dit commentaar meteen mee te nemen in de volgende tekeningen, maar waar ik denk het vel al wat beter gebruikt te hebben, vind ik het toch nog heel erg moeilijk om het licht te houden. Dit is echter iets wat ik eigenlijk al wist, maar waar ik tot nog toe niet echt aan heb kunnen (?) werken. Ik ga thuis nog eens proberen om lichter te werken, zonder vals te spelen met materiaal ;)


Als tweede deel van de les werden er groepjes gemaakt. We moesten al onze schetsen bij elkaar leggen en, alleen kijkend naar licht en donker, er een compositie van maken. We mochten dingen weghalen en toevoegen. Toen hebben we er meer witte vellen bij gelegd en daarna zijn we de compositie gaan bijwerken met houtskool. Ik vind dat ik heel actief mee heb gedaan aan deze opdracht, en het resultaat is best redelijk denk ik zo. Ik vond het heel interessant om te kijken hoe er iets ontstond, en om werken te combineren tot een geheel, en het daarna meer in balans te brengen dmv meer witte vellen. Uiteindelijk is het nog wel een vrij lichte compositie, en het is stiekem misschien wel jammer dat een iemand uit het groepje een boom en een gezicht toevoegde aan de tekeningen, gezien we niet moesten kijken naar wat iets eigenlijk was.
Ik ontdek net dat ik kennelijk niet nog een laatste foto heb gemaakt, want dat gezicht kan ik niet meer vinden. Ach ja :P Het was zo erg ook helemaal niet, maar het was iets dat mij op viel. Misschien moet ik ook beter gaan leren de opdracht niet zó serieus te nemen?


De thuisopdracht is als volgt:
Kies een stuk uit je huis uit, het moet een "makkelijke" plek zijn (je moet er goed bij kunnen, regelmatig terug kunnen komen, foto's maken, experimenteren). Deze plek ga je onderzoeken qua licht en donker. Maak foto's, schetsen, experimenteer met lichtbronnen, kunstlicht, natuurlicht op verschillende momenten van de dag, de plek bij nacht. Als het je ergens aan doet denken zoals een (stuk van een) schilderij, neem een afbeelding hiervan mee. Naar aanleiding van al dit werk, maak je 8 werken op A3 formaat.

maandag 30 augustus 2010

Serieel Beeld: 1e les - De Wandeling (half afwezig)

Datum: Maandag 30 augustus 2010
Vak: Serieel Beeld
Docent: Wim Ewals

Vandaag was de eerste dag school. Ondanks dat ik tot nog toe niet veel last had gehad van zenuwen, had ik een zware paniekaanval, waardoor ik pas later op school was. Zoals ik me op dat moment voelde, vond ik het geen goed idee om de les binnen te lopen, de docent te onderbreken en het middenpunt van de aandacht te worden, ook al was het maar voor even. Ik heb dus gewacht tot de docent klaar was met zijn verhaal, voordat ik het lokaal binnen ging. Ik heb uiteindelijk nog een korte uitleg gehad van de docent en ik zal later nog aantekeningen ontvangen van een medestudent.

Zo ver ik het begrepen heb is het de bedoeling dat ik een wandeling ga maken. Deze wandeling mag lang kort, te voet, zwemmend, de boot nemend, hoe dan ook en hoe lang of ver dan ook zijn. Ik moet documenteren, wat inhoudt dat ik bijvoorbeeld foto's, schetsen en filmpjes maak van de wandeling en de indrukken die ik opdoe en de impulsen die ik krijg. Ook kan ik dingen meenemen die ik onderweg tegen kom. Verder is het de bedoeling dat ik theoretisch onderzoek doe, dus dingen opzoek, bijvoorbeeld als de angst van claustrofobie zich zou aandoen, kan ik daar medische feiten over opzoeken.

Je moet alles printen en meenemen voor de volgende les. Die les zal eventueel ook blijken of ik de opdracht wel/niet goed gesnapt heb.

zaterdag 28 augustus 2010

Introductie!

Introductie: dinsdag 24 augustus tot en met vrijdag 27 augustus 2010.

Dinsdag begon de introductie met wat mededelingen en de verdeling in klassen. Ik zit in klas A, en mijn studieloopbaanbegeleider is Sef Peeters. Samen met onze klas, en klas B gingen we naar ons vaste lokaal, k23. Later werden we in groepjes verdeeld om aan de introductiestrippenkaart te werken, en voor de opdrachten van woensdag en donderdag.

Ik zat in een groepje met Rowan, Natasja en Chantal. Ik zal hun blogs later nog linken.

Woensdag hadden we een andere begeleider (waarvan ik even de naam niet weet, hij heette in ieder geval Rob). We hebben de hele dag aan de portretopdracht gewerkt, dit was leuk maar ook een beetje raar omdat we eigenlijk ook al hadden moeten beginnen aan Zooi Zitty.

We moesten in ieder geval portretten van elkaar tekenen, heel het lichaam, en dan doordraaien en reageren op het portret van/door iemand anders. Dit vond ik een hele interessante opdracht, hoewel we het eigenlijk niet zo goed doorhadden. De hele opdracht ging vrij traag en ik vind dat we veel te braaf waren gebleven. Helaas kwam dit onder andere ook doordat we geen teken materiaal hadden behalve houtskool (er was niet door gegeven dat we dit moesten meenemen, we hadden alleen "droog afval" voor Zooi Zitty bij ons). Later bleek dat we veel losser hadden moeten omgaan met het reageren op de ander zijn beeld. Ik heb uiteindelijk nog wat gedaan met papier en tape.
De dag vorderde en ineens moesten we een thema/richting bedenken voor onze wijk in Zooi Zitty. Het bleek ook ineens dat we dit al hadden moeten uiten in het reageren op de portretten. Jammer.
Mijn groepje wilde graag iets doen met vuur, met passie, met ergens voor gaan en ambitie. We wilden dit niet uitten dmv letterlijk vuur na te maken maar wel met iets omhoog stuwends, zoals trappen.

Portret van Rowan, door Inge:

Portret van Natasja, door Rowan:
-geen foto, deze heeft Rowan zelf genomen.

Portret van Chantal door Natasja:

Portret van Inge, door Chantal:

2e versie portret van Rowan, door Chantal:

2e versie portret van Natasja, door Inge:

2e versie portret van Chantal, door Rowan:

2e versie portret van Inge, door Natasja:

Donderdag kwamen we weer bij een. Onze begeleider van vandaag was Mirjam Burer. Chantal was er vandaag helaas niet. Met de rest van het groepje zijn we verder gegaan met de strippenkaart. Later zijn we pas echt met de Zooi Zitty opdracht begonnen. Eerlijk gezegd vonden wij de Zooi Zitty wel leuk en interessant, maar de strippenkaart toch nét iets belangrijker, omdat je zo op een leuke manier kennis maakt met de medewerkers van de school, en dat is ook belangrijk. Op deze manier was het minder "eng" om op mensen af te stappen. Sowieso moest deze opdracht ook gebeuren dus dachten we dat het handiger was om het eerst af te maken en daarna pas met de andere opdracht te beginnen, anders zou het alleen door elkaar lopen.

Groepsfoto (zonder Chantal):

Op de foto met...:

Zooi Zitty.We wilden dus iets met opwaardse krachten doen, met name met trappen. Uiteindelijk hebben we een soort trappengebouw gemaakt. Ik vond het jammer dat we niet grootser uitgepakt hadden, maar we hadden dan ook niet zo veel tijd meer. De volgende keer beter!

Hard aan het werk:

Het resultaat:


Vrijdag hadden we excursiedag. We hebben het Boijmans van Beuningen bezocht, het wereldmuseum en de Onderzeebootloods.
Hierover plaats ik nog een post op mijn andere blog (in het Engels). Ik zal hiervan later nog een link plaatsen in dit bericht.
De busritten waren heel gezellig met buschauffeuse Charlotte! Later hebben we met zo'n 7 stuks mensen nog gegeten en wat gedronken in Den Bosch, heel tof. En toen was het weekend! Spannend, maandag de eerste les!

maandag 23 augustus 2010

Een Nieuw Begin!

Ik vind het zó spannend om weer opnieuw te beginnen! Ik hoop echt dat het dit jaar beter gaat, gelukkig heb ik nu een extra dag in de week tijd om te werken aan de opdrachten. Ik voel me enthousiast, leergraag en hongerig! Ik begrijp dat mijn positiviteit veel extra tijd te gaan besteden aan school in de praktijk tegen zal vallen, maar ik denk maar zo - op deze manier zal ik tenminste 5 minuutjes langer werken dan 5 minuutjes korter! (waarbij 5 minuutjes natuurlijk maar zomaar een tijd is)

Ik ga nog beter proberen om me volledig (of in ieder geval vrij volledig) te richten op school en er niet teveel naast te doen. Ik ben bang dat dit moeilijk wordt omdat iedereen maar wil afspreken. We zien wel. Ik ga er voor! Ik probeer zo snel mogelijk een gesprek met zowel de (nieuwe) decaan te hebben en met mijn nieuwe studieloopbaanbegeleider/ster.
Ik wil dit maal beter mijn best doen om mijn problemen/hindernissen etc te formuleren voor mijzelf en voor anderen, om hier beter aan te kunnen werken. Hopelijk gaat het dit jaar ook beter met het eventueel inlichten van docenten over mijn situatie. We zien!

Vooral beter leren plannen lijkt me een goede start. Weten wat ik kan en wat ik niet kan, wel genoeg tijd voor mijzelf inplannen ook. En beter/meer nadenken over alles, schrijf het dan maar op en gooi het eruit. Misschien kan ik zo schrijvende denken beter komen tot ideeën en conclusies, en verdere stappen. Als ik het opschrijf zal ik het in ieder geval beter kunnen analyseren. Het denkwerk is al het halve werk!






Spannend!

donderdag 19 augustus 2010

Gedachten: Beeldende Kunst of Illustratie? Studiekeuze

Naar aanleiding van een post op mijn andere blog

Ik heb altijd van tekenen gehouden, schetsen, details, potlood, wat verf, stiften... Van knutselen, allerlei verschillende dingen. Op de basisschool was het mijn favoriete vak. Op de middelbare school had ik tekenen en handvaardigheid, waarvan ik tekenen het leukste vond, en sowieso had ik dat vak vaker dan handvaardigheid (wat ik 2 jaar heb gehad?) Uiteindelijk heb ik tekenen (inclusief een deel kunstgeschiedenis) gekozen als eindexamenvak (5 VWO en 6 VWO). Het ging best goed.

Tijdens 5 VWO deed ik een vooropleiding op het Fontys, academie voor de Beeldende Kunst (eigenlijk een docentenopleiding, maar de cursus ging alleen om het kunstacademie deel). Alle vakken vond ik leuk (4DV fotografie, 4DV animatie, 4DV audiovisueel/film/video, 2DV, 3DV, kunstbeschouwing), hoewel 4DV film iets moeilijker was.

Toen ik later naar het Fontys ging voor de opleiding voor docent Beeldende Kunst (er waren maar 2 keuzes, de andere keuze was grafisch ontwerp en dat was me veel te conceptueel en opdracht gericht), moest ik me even lostrekken van het 2D, maar al snel vond ik mijn weg bij alle vakken wel. Ik leerde meer technieken, leerde meer te variëren, en kon absoluut niet kiezen wat ik nou echt het allerleukste vond. Nou ja, dat misschien wel, maar om nou 2 vakken uit te kiezen waar ik op door wilde en de rest laten vallen? Ik kon het niet. Uiteindelijk heb ik de keuze ook niet hoeven te maken want ik stopte voortijdig met de studie omdat ik er toch achter gekomen was dat docentschap niks voor mij is (misschien ooit nog een docentenopleiding als ik geen werk kan vinden met een kunstacademie opleiding?).

Toen ging ik naar het Avans, AKV St. Joost. Dat was vorig jaar. Er waren veel meer keuzes binnen de kunstacademie, en ik koos voor Autonome Beeldende Kunst. Ik vind alles zo interessant, en ik wil graag "alles" kunnen doen. Ik werk liever voor mijzelf dan in opdracht. Tegelijk begon er zich een kleine twijfel voor te doen in mijn gedachten. Ik kreeg te horen van verschillende mensen (niet voor het eerst) dat ik ook talent heb voor illustratie, of dat niet ook een goede optie was. Stiekem vond ik het wel interessant (en natuurlijk leuk om te horen), maar toch trok het autonome beeldende mij meer. Ik was bang dat illustratie te beperkt zou zijn voor mijn smaak, dat ik dan niet nog heel breed zou kunnen werken (plat, ruimtelijk, foto's, tekeningen, schilderen, sculptuur, mallen maken, animatie, film, etc).

Eigenlijk twijfel ik nog steeds, en eigenlijk ook steeds meer. Ik weet van mijzelf dat ik nogal aanleg heb voor twijfels, en dat maakt het er niet makkelijker op. Natuurlijk is wat ik kies van de twee altijd goed, want ik vind het allebei leuk (hoop ik), en een keuze kan nooit fout zijn, zegt men dan. Maar toch. Ik ben bang het verkeerde te kiezen en het beste te missen, ik ben bang dat ik niet gelukkig word van de keuze die ik moet gaan maken. Natuurlijk heb ik, nu ik opnieuw start met de opleiding, weer wat uitstel voor de keuze, maar eerlijk gezegd helpt het niet echt dat ik nu voor de 3e keer moet starten met een kunst opleiding, en dat ik al een paar keer uitstel gekregen heb. Liever was ik 3 jaar geleden gewoon begonnen met Autonome Kunst, dan had ik nu deze situatie niet gehad. Maar dat kan natuurlijk niet meer. Gebeurd is gebeurd.

Echter, dit alles (en mijn oninteressante gebazel en lange verhaal) verandert niet veel. Ik begin illustratie steeds interessanter te vinden, en me steeds meer te beseffen dat het helemaal niet zo begrensd is, niet dat ik dacht dat je alleen tekeningetjes kan/mag maken als je illustrator bent, maar ik had er toch nog niet zo bij stil gestaan hoe breed je het zelf wel niet kan maken. Je maakt je eigen grenzen. Het zien van werk van illustratoren/trices zoals Deborah van der Schaaf helpt mij hier alleen in (en maakt de twijfel erger). Ik vind het geweldig hoe je eigenlijk alles kan toepassen bij illustratie, en de keuze voor illustratie wordt steeds aanlokkelijker. Ik begin erover te denken, of illustratie mij niet een betere kans geeft op een baan. Hoewel ik na een opleiding Autonome Beeldende Kunst natuurlijk ook kan gaan illustreren, dat begrijp ik wel. Maar toch, een studie er in is natuurlijk veel specifieker en behulpzamer. En makkelijker.

Hoewel ik het idee van in opdracht werken nooit interessant gevonden heb, begint het toch wat te hebben. Het betekent meer richtlijnen, begrenzingen. Het maakt duidelijker welke kant ik op dat moment in moet gaan, wat misschien ook wel goed is voor mij. Autonome Beeldende Kunst klinkt dan, voor mij, minder gericht in de oren. Natuurlijk kun je dan ook in opdracht werken, maar het is iets minder voor de hand liggend. Tegelijkertijd trekt het 'voor jezelf' werken mij ook nog enorm. En natuurlijk kan ik nog steeds voor mijzelf dingen doen en maken naast een baan als (freelance) illustratrice. Maar tegelijk denk ik dan ergens, 'maar dan mis ik toch nog een hoop technieken en mogelijkheden', en ben ik bang dat ik tijdens de studie illustratie me niet ook op andere dingen kan richten, ik moet me natuurlijk op de studie storten (die zwaar genoeg zal zijn zonder dat ik nog extra cursussen ga doen).

Al met al, ik heb twijfels. Gelukkig hoef ik nog niet te kiezen, en ik ga zeker nog veel informatie verzamelen en rond kijken etc etc. Desnoods kies ik de eerste helft van het 2e half jaar voor illustratie, om toch een betere kijk te krijgen op wat het nou inhoudt. We zien wel, er is nog tijd.

woensdag 18 augustus 2010

Helaas geen deelname aan Atlab

Atlab.

Helaas, ik heb het gemist. Had de brief niet ontvangen, later nog wel toe gemaild gekregen toen ik voor iets anders naar het AKV St. Joost belde, maar helaas had ik de deadline niet gezien. Het zag er best interessant uit, maar ik twijfelde erg omdat een studie voor mij al niet makkelijk is op het moment, had nog willen bellen of ik ook kon stoppen als het teveel werd. Het lot heeft voor mij gekozen, of beter gezegd, de tijd. Ik leer al die trucjes en techniekjes nog wel, ooit :)

En eigenlijk weet ik niet waarom ik dit post, weet wel dat ik niet zo ongemotiveerd ben als ik nu misschien lijk.

Gedachten: Stand van zaken, zin in studie.

Zo dan. Het bijhouden van dit blog met bijvoorbeeld links naar mijn museum tripjes (beknopte verslagen met foto's op mijn andere blog) is niet zo goed gelukt. Ook het bijwerken van oude blog posts niet. Dit is natuurlijk jammer, want ondertussen weet ik logischerwijs niet zo goed meer wat ik wanneer heb gedaan, of wat er in de lessen is gebeurd, wat we hebben gedaan en wat er gezegd is. Aan de andere kant is dit toch een goed iets denk ik, want het betekent dat ik toch een stukje meer rust voor mijzelf heb gehad, zonder me druk te hoeven maken over dit soort dingen en school. Het was weer een raar jaar, en ik weet eigenlijk niet of ik wel helemaal klaar ben voor een volle studie, maar gelukkig krijg ik een vrijstelling voor de theorie vakken van het eerste jaar. Ik heb nog steeds weinig energie, en slaap nog steeds niet zo goed. Wel ben ik er iets meer achter wie ik ben en waar ik sta, de dingen waar ik op moet letten en dat ik alles stap voor stap en een voor een moet aanpakken. Dan komt het wel goed. Ik heb er echt heel erg zin in om weer te gaan studeren, om weer lekker creatief te gaan doen. Misschien ben ik een beetje té positief in mijn plannen voor komend jaar in de zin dat ik grootse verwachtingen van mijzelf heb, maar tegelijk kan ik vrij goed relativeren. En tegelijk ben ik stiekem ook best bang om te beginnen. Ik denk maar zo, het is een poging en hij gaat beter worden dan afgelopen jaar. Dat de dingen die ik graag van mijzelf zou wensen waarschijnlijk niet zo soepel zullen verlopen (me ontzettend veel meer concentreren op mijn studie ipv de dingen erom heen) begrijp ik, en ik verwacht het eerlijk gezegd ook wel. Maar het positieve denken/hopen van nu zal er in ieder geval wel in resulteren dat ik eerder 5 minuten meer werk dan 5 minuten minder, om maar een random iets te noemen. We zien wel! Spannend, spannend, spannend! :)

Ik vraag me af, zou ik nog iets/meer moeten veranderen aan dit blog om er komend jaar mee verder te gaan? Misschien moet ik bij álle labels van het afgelopen studiejaar maar het jaartal bij zetten? (09-10) We zien wel.

In ieder geval ga ik gauw een nieuwe banner maken! :P